På tal om int relationer…

Konsten att skapa eller bevara goda relationer. Redan ansträngda relationer mellan människor och länder stöts och blöts i mediadrevet nu. Det verkar inte helt lätt att bibehålla bräckliga relationer som bygger på ojämlikhet eller ont blod med en stänk av historisk missunnsamhet!

Går det att överföra detta till skolan? Jag tror det, det liknar den utmaning som finns i relationsskapandet för lärare när det gäller elever. Som lärare är man ”märkt” av elevens tidigare erfarenheter av skolan. Att skapa en god relation är tidskrävande och ack så bräcklig som det tunnaste äggskal. Lite vårdslöst hanterat i ett utsatt, pressat, läge är relationen nästintill irreparabell.

Vikten av goda relationer är något som rektorer ofta tar upp men vad gör de åt det? Alltså, vad gör dessa ledare för att se tillatt relationerna får näring till att odlas och växa sig starka?

Antalet uppgifter där lärare måste skälla på elever är otaliga, det är lappar hit och dit, föräldrapåskrifter dit och hit. Mao, en hel del administrativ börda ålagda lärare från ledning och administrativ personal som ej gynnar ett i min mening gott relationsskapande. Men det kanske går att hävda att en bra relation odlas även om man är ”uppfostrande”… Men det kanske inte det lärare ska göra?

#36

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s